7 συμβουλές για την επίτευξη των εκτεταμένων στόχων θηλασμού

7 συμβουλές για την επίτευξη των εκτεταμένων στόχων θηλασμού

November 10, 2022 0 Von admin

Μαλακό στήθος και μια άδεια κατάψυξη σηματοδοτούσαν το τέλος του θηλασμού για το πρωτότοκο μου. Ήταν 10 μηνών -και ήμουν 5 εβδομάδων έγκυος- όταν συνειδητοποίησα ότι δεν θα μπορούσα να συνεχίσω να τον θηλάζω ή να του δίνω μητρικό γάλα σε μπιμπερό όπως είχα σχεδιάσει. Ήταν σπαρακτικό, αλλά δυστυχώς, αρκετά συνηθισμένο.

Αποδεικνύεται ότι η πλειονότητα των μητέρων που θηλάζουν πρέπει να σταματήσουν να θηλάζουν τα μωρά τους πριν να είναι έτοιμες. Μελέτη του 2013 στο Παιδιατρική ανακάλυψα ότι 60% των μητέρων που σταμάτησαν να θηλάζουν το έκαναν νωρίτερα από όσο ήθελαν. Οι τέσσερις πιο συνηθισμένοι λόγοι που σταμάτησαν περιλαμβάνουν: δυσκολίες με τη γαλουχία, τη διατροφή και το βάρος των βρεφών, την ασθένεια ή την ανάγκη λήψης φαρμάκων και την προσπάθεια που σχετίζεται με την άντληση γάλακτος.

Σύμφωνα με μια μελέτη του Αυγούστου 2022 από την Aeroflow Breastpumps, Το 63% των νέων μαμάδων πιστεύει ότι αυξήθηκε η πρόσβαση σε πόρους θηλασμού θα τους επέτρεπε να θηλάσουν περισσότερο. Επιπρόσθετα, το 50% των νέων μητέρων που δεν θηλάζουν πλέον τα παράτησαν λόγω επιπλοκών του θηλασμού που μπορούσαν να προληφθούν. Η επιστροφή στην εργασία ήταν ο κύριος λόγος που το 24% σταμάτησε το θηλασμό. Αυτή η έρευνα είναι ιδιαίτερα προκλητική σε μια περίοδο έλλειψης γάλακτος σε εθνικό επίπεδο, η οποία εμπνέει το 38% των νέων μητέρων να θηλάζουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Σχετικό: Να γιατί προσωπικά αισθάνομαι επικυρωμένος από τις εκτεταμένες οδηγίες θηλασμού

Ο παρατεταμένος θηλασμός είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για τον θηλασμό που συμβαίνει μετά την ηλικία των 12 μηνών. Τον Ιούνιο του 2022, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) ενημέρωσε τις κατευθυντήριες οδηγίες για τον θηλασμό για να συστήσει αποκλειστικό θηλασμό για 6 μήνες, ακολουθούμενο από παρατεταμένο θηλασμό έως την ηλικία των 2 ετών, εάν η μητέρα και το μωρό το θέλουν και οι δύο. Τροφές κατάλληλες για την ηλικία θα πρέπει να εισάγονται επίσης σε ηλικία περίπου 6 μηνών.

Αυτή η σύσταση μπορεί να φαίνεται τρομακτική για τις μητέρες, ειδικά από τότε 2 στα 3 βρέφη δεν θηλάζουν αποκλειστικά για τους πρώτους έξι μήνες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η Κάρτα Αναφοράς Θηλασμού 2022 του CDC το έδειξε αυτό Το 83,2% των βρεφών που γεννήθηκαν το 2019 άρχισε να λαμβάνει τουλάχιστον λίγο μητρικό γάλα. Μέχρι την ηλικία των 6 μηνών, ο αριθμός αυτός μειώθηκε, με το 55,8% των βρεφών να λαμβάνουν οποιοδήποτε μητρικό γάλα και το 24,9% να λαμβάνουν αποκλειστικά μητρικό γάλα. Στους 12 μήνες, μόνο το 35,9% των μωρών λάμβαναν μητρικό γάλα.

Ο τερματισμός του ταξιδιού σας στον θηλασμό μπορεί να είναι κότσιος, ειδικά αν δεν ήσασταν έτοιμοι για αυτό. Συνεχίστε να διαβάζετε για μερικές συμβουλές για την επίτευξη των εκτεταμένων στόχων θηλασμού με το μικρό σας.

Κατανοήστε ότι το παιδί σας έχει διαφορετικές ανάγκες

Οι απαιτήσεις των νεογέννητων μωρών σε μητρικό γάλα είναι πολύ διαφορετικές από ένα μωρό στην ηλικία των 6 μηνών και ένα νήπιο στην ηλικία των 2 ετών και μετά. Όπου μπορείτε να θηλάζετε ένα νεογέννητο 10 έως 12 φορές την ημέρα, μπορείτε να θηλάζετε ένα παιδί 18 μηνών μόλις 1 έως 3 φορές την ημέρα. Γνωρίστε ότι όσο μεγαλώνουν τα παιδιά, ο παρατεταμένος θηλασμός αφορά λιγότερο την εκπλήρωση των διατροφικών τους αναγκών και περισσότερο το δέσιμο με το παιδί σας—και τη μετάδοση της ανοσίας επίσης.

«Οι περισσότερες μαμάδες δεν σκοπεύουν να θηλάσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μάλλον, μια μέρα κοιτούν κάτω και συνειδητοποιούν ότι το μωρό τους δεν είναι πια μωρό και είναι εντάξει με αυτό». Amy Peterson, BS, IBCLC, Σύμβουλος γαλουχίας για το Evenflo Feeding και το μέλος του συμβουλευτικού συμβουλίου υγείας του Forbes, λέει στο Motherly.

Και προσθέτει, «Καθώς τα μωρά μεγαλώνουν σε νήπια, να έχετε κατά νου ότι οι διατροφικές ανάγκες καλύπτονται σε μεγάλο βαθμό με φαγητό και ποτό. Ο θηλασμός εξακολουθεί να παρέχει θρεπτικά συστατικά και ανοσίες, αλλά ο λόγος για τον θηλασμό συχνά αλλάζει από τροφή σε άνεση. Ο θηλασμός μπορεί να λύσει σχεδόν οποιοδήποτε πρόβλημα: να διορθώσει ένα μπουμπουκ, να ηρεμήσει το θυμό, να χαλαρώσει για ύπνο, να προσφέρει εγγύτητα τη νύχτα. Ο παρατεταμένος θηλασμός γίνεται ένα θαυμάσιο εργαλείο ανατροφής».

Αυτό είναι τόσο αληθινό—έχω χρησιμοποιήσει ακόμη και τον θηλασμό ως τρόπο για να απαλύνω τον πόνο και τον φόβο των παιδιών μου από τους συνήθεις παιδικούς εμβολιασμούς.

Ωστόσο, παρόλο που το μικρό σας θα τρώει και θα πίνει άλλα πράγματα, το μητρικό σας γάλα είναι ακόμα γεμάτο θρεπτική αξία. «Το μητρικό γάλα παραμένει θρεπτικό κατά τη διάρκεια του παρατεταμένου θηλασμού», λέει ο Peterson. «Περίεργα, οι ανοσίες στο μητρικό γάλα αυξάνονται όσο μειώνεται η ποσότητα του μητρικού γάλακτος. Αυτό είναι ένα υπέροχο όφελος καθώς τα νήπια αγγίζουν και ίσως γλείφουν(!) τα πάντα στο περιβάλλον τους».

Σχετικό: Προστατεύει ο θηλασμός από τον RSV; Ναι, οι μελέτες δείχνουν

Μην κόβετε τα νυχτερινά τάισμα

Ashley Γεωργακόπουλος, IBCLC, Motif Medical Ο Διευθυντής Γαλουχίας, συνιστά να μην διακόπτονται οι νυχτερινές τροφές ή οι συνεδρίες άντλησης. «Αυτή είναι μια περίοδος όπου οι ορμόνες της γαλουχίας αυξάνονται και μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της προσφοράς για μεγάλο χρονικό διάστημα», λέει στη Motherly.

Αγκαλιάστε την αλλαγή εάν μείνετε ξανά έγκυος

Μπορεί να είναι δύσκολο να εστιάσετε στους εκτεταμένους στόχους θηλασμού σας εάν είστε έγκυος.

«Το να μείνεις έγκυος αναπόφευκτα επηρεάζουν την παροχή γάλακτος», λέει ο Peterson. «Οι ορμόνες μετατοπίζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και το μητρικό γάλα μειώνεται πίσω στο πρωτόγαλα. Δεν μπορείτε να αυξήσετε την προσφορά σας θηλάζοντας πιο συχνά, αντλώντας ισχύ ή λαμβάνοντας συμπληρώματα».

Αυτό μου συνέβη και είναι πολύ απογοητευτικό. Ο Peterson είπε ότι τα νήπια μπορεί να απογαλακτιστούν φυσικά, αν και πολλά μπορεί να θέλουν να θηλάσουν ξανά μόλις γεννηθεί το μωρό.

«Πολλά νήπια λυπούνται όταν το γάλα δεν είναι πλέον διαθέσιμο. Ταυτόχρονα, πολλές μητέρες αναφέρουν ότι οι θηλές τους αισθάνονται άβολα με την τόνωση του θηλασμού, επομένως ο περιορισμένος χρόνος στο στήθος μπορεί να είναι ευπρόσδεκτος», λέει.

Για να είμαστε δίκαιοι, δεν είναι αδύνατο να συνεχίσετε να θηλάζετε ενώ είστε έγκυος. «Μερικά νήπια θα επιμείνουν και θα συνεχίσουν να προσκολλώνται στο στήθος μέχρι να έρθει το νέο μωρό», λέει ο Peterson, «αλλά πολλά φυσικά θα απογαλακτιστούν. Είναι πολύ συνηθισμένο τα νήπια να δείχνουν ξανά ενδιαφέρον για το θηλασμό μόλις έρθει το νέο μωρό και ρέει το γάλα».

Επικοινωνήστε τις ανάγκες σας

Ο παρατεταμένος θηλασμός είναι μια ομαδική προσπάθεια και ο Γεωργακόπουλος συνιστά να ζητήσετε βοήθεια.

«Επικοινωνήστε τις ανάγκες σας, όπως τα διαλείμματα και το χρόνο με το μωρό/το μικρό σας μακριά από περισπασμούς», λέει.

«Δεν μπορώ να τονίσω αρκετή υποστήριξη, τόσο από τους επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου μέχρι τους ανθρώπους της ζωής σας όσο και της γύρω κοινότητας», προσθέτει ο Γεωργακόπουλος. «Από την αρχή, το να έχετε τη δυνατότητα να εστιάσετε στην εκμάθηση του θηλασμού, των ενδείξεων πείνας, των προσαρμογών στον τρόπο ζωής και της αντιμετώπισης προβλημάτων εάν προκύψουν, θα σας προετοιμάσει για την υπόλοιπη εμπειρία». Θα χρειαστείτε αυτό το ισχυρό θεμέλιο για να μπορέσετε να διατηρήσετε το θηλασμό και την άντληση για όσο καιρό θέλετε.

Σχετικό: Πάγος για μαστίτιδα; Οι νέες οδηγίες θηλασμού αλλάζουν όλα όσα νομίζαμε ότι γνωρίζαμε

Αγνοήστε το στίγμα

Ο παρατεταμένος θηλασμός έχει αρνητικό στίγμα στις ΗΠΑ, μεταξύ άλλων από ορισμένους επαγγελματίες υγείας. Μελέτη του 2019 στο Επικοινωνία Υγείας διαπίστωσε ότι η πλειοψηφία των φοιτητών υγειονομικής περίθαλψης απάντησε με αρνητικά συναισθήματα και ουδέτερες ανταποκρίσεις στον παρατεταμένο θηλασμό, με κύριο λόγο γιατί θα ήταν επιβαρυντικός για τη μητέρα.

Εάν ο θηλασμός δεν έχει μεγάλη υποστήριξη από την κοινότητα της υγειονομικής περίθαλψης, αυτό κάνει φαίνεται να υποστηρίζονται περισσότερο σε ομάδες μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Μια μελέτη του 2020 στο British Journal of Health Psychology διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που συμμετέχουν σε ομάδες παρατεταμένου θηλασμού στο Facebook είχε μεγαλύτερη επιτυχία στο θηλασμό και θήλασαν περισσότερο, εν μέρει λόγω της ομαλοποίησης του παρατεταμένου θηλασμού και μιας υποστηρικτικής διαδικτυακής κοινότητας.

Και μην ξεχνάτε: δεν χρειάζεστε την έγκριση κανενός άλλου εάν αισθάνεται σωστό για εσάς και το μωρό σας. «Τόσο η μαμά όσο και το μωρό που θηλάζει ωφελούνται πολύ [from extended breastfeeding]», λέει ο Γεωργακόπουλος. «Η μαμά έχει μειωμένο κίνδυνο καρκίνων που σχετίζονται με τις γυναίκες, του μαστού και των ωοθηκών, όσο περισσότερο θηλάζει, και το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού χρειάζεται περίπου 2 χρόνια για να ωριμάσει και βοηθείται δραστικά από το θηλασμό ή τη λήψη μητρικού γάλακτος».

Σχετικό: Η αποκλειστική άντληση εξακολουθεί να είναι ο θηλασμός, μαμά — εδώ είναι 5 τρόποι για να το κάνετε πιο εύκολο

Απευθυνθείτε για βοήθεια

Δεν χρειάζεται να το κάνετε μόνοι σας!

Θηλασμός ΗΠΑ και La Leche League International είναι δύο οργανισμοί που παρέχουν υποστήριξη σε οικογένειες που θηλάζουν», σύμφωνα με τον Peterson, ο οποίος συνιστά επίσης στις μητέρες να απευθυνθούν σε τοπικούς βοηθούς θηλασμού για υποστήριξη ένας προς έναν.

Η Γεωργακοπούλου προσθέτει, «Η υποστήριξη από τη μαμά στη μαμά είναι ανεκτίμητη και ένα τεράστιο μέρος του θηλασμού είναι να μαθαίνεις από τους άλλους αλλά και να μπορείς να μιλάς για τα πάντα. Αναζητήστε υποστήριξη από ομάδες όπως τα κεφάλαια της La Lèche League και WIC Θηλασμός ομάδες.“

Το να έχετε έναν υποστηρικτικό σύντροφο ή φίλο μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Σχετικό: Τι να μην πεις στη μητέρα που παλεύει με το θηλασμό

Υποστηρίξτε για καλύτερες πολιτικές που υποστηρίζουν τον παρατεταμένο θηλασμό

Η Κάρτα Αναφοράς Θηλασμού 2022 του CDC τόνισε αρκετούς δείκτες που μπορεί να βοηθήσει τις μητέρες να επιτύχουν τους στόχους τους στο θηλασμό. Αυτές περιελάμβαναν υποστηρικτικές πρακτικές μητρότητας, νόμους για την οικογενειακή και ιατρική άδεια που πληρώνεται από το κράτος και πολιτικές έγκαιρης φροντίδας και εκπαίδευσης (ECE).

Βοηθήστε τον εαυτό σας – και αμέτρητες άλλες νέες μαμάδες – υποστηρίζοντας αυτές τις πολιτικές σε τοπικό, πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο.

Προβεβλημένοι ειδικοί

Amy Peterson, BS, IBCLC, είναι ένας διεθνής πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας (IBCLC) στο Αϊντάχο. Έχει εργαστεί με οικογένειες που θηλάζουν από το 1996, αρχικά ως ηγέτης της La Leche League. Ενώ της αρέσει να βοηθά τα μωρά να τρέφονται, η μεγαλύτερη χαρά της προέρχεται από την ενθάρρυνση των μητέρων. Ως IBCLC, ο Peterson έχει ταξιδέψει σε όλη τη Βόρεια Αμερική παρέχοντας συνεχή εκπαίδευση σε γιατρούς, νοσοκόμες και βοηθούς θηλασμού.

Άσλεϊ Γεωργακόπουλος, Motif Lactation Director & IBCLC, είναι μια διεθνής πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας από το Knoxville, TN, και μια μητέρα που έχει αντιμετωπίσει τα εμπόδια και τις χαρές του θηλασμού. Ως ιδιοκτήτρια του Genesis Lactation, εκπαιδεύει οικογένειες, τις συνδέει με πόρους και βοηθά την επόμενη γενιά να είναι όσο το δυνατόν πιο υγιής: διατροφικά και βιώσιμα.

Πηγές

Ballard O, Morrow AL. Σύνθεση ανθρώπινου γάλακτος: θρεπτικά συστατικά και βιοενεργοί παράγοντες. Pediatr Clin North Am. 2013 Φεβ;60(1):49-74. doi:10.1016/j.pcl.2012.10.002

Black R, McLaughlin M, Giles M. Η εμπειρία των γυναικών από την υποστήριξη του θηλασμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ο αντίκτυπός της στην εκτεταμένη επιτυχία του θηλασμού: Μια κοινωνική γνωστική προοπτική. Br J Health Psychol. 2020 Sep;25(3):754-771. doi: 10.1111/bjhp.12451

Odom EC, Li R, Scanlon KS, Perrine CG, Grummer-Strawn L. Λόγοι για πρόωρη από την επιθυμητή διακοπή του θηλασμού. Παιδιατρική. 2013 Mar;131(3):e726-32. doi:10.1542/peds.2012-1295

Zhuang J, Hitt R, Goldbort J, Gonzalez M, Rodriguez A. Πολύ μεγάλος για να θηλάσει; Εξέταση των πεποιθήσεων των επαγγελματιών προ-υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με και τις συναισθηματικές και συμπεριφορικές αντιδράσεις στον παρατεταμένο θηλασμό. Health Commun. 2020 Μάιος· 35(6):707-715. doi:10.1080/10410236.2019.1584739