Το να είσαι ένα χέρι στον μπαμπά δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να επαινεθείς

Το να είσαι ένα χέρι στον μπαμπά δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να επαινεθείς

November 8, 2022 0 Von admin

Συνήθιζα να επαινέσω τον άντρα μου για κάθε ένα μικρό πράγμα που έκανε, θαυμάζοντας πόσο φιλόμουσος είναι ο μπαμπάς του. Άλλαξε πάνα; Συνολικά ήρωας. Προσφέρατε εθελοντικά να αναλάβετε την πρωινή ρουτίνα για μια μέρα; Πως θα μπορούσα πάντα να σε ξεπληρώσω; Κάναμε μπάνιο στο παιδί μας; Ουφπως ανιδιοτελής από εσάς! Δεν συνειδητοποίησα τότε πώς έπαιζα με την αφήγηση του πώς η κοινωνία βλέπει την πατρότητα.

Παρά τα δακτυλογραφημένα μου δραματικά, πραγματικά έκανε τον ευχαριστούμε για το πώς βοήθησε στη φροντίδα του γιου μας. Αλλά ακόμα περισσότερο, άρχισα να αισθάνομαι όπως εγώ οφείλονται τον επαινεί κάθε φορά που απλώς έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει ως πατέρας. Μόλις μια μέρα μου είπε να σταματήσω να τον επαινώ κάθε φορά που έκανε κάτι, όπως να αναλαμβάνει να ταΐζει ή να ντύνει τον γιο μας.

«Φέρεσαι σαν να μην είναι πράγματα που πρέπει να κάνω», είναι αυτό που μου είπε. Και εκείνη τη στιγμή κατάλαβα ότι είχε δίκιο.

Σχετικό: Η Κίρα Νάιτλι θέλει ο κόσμος να σταματήσει να επαινεί τους μπαμπάδες για βασικές ανατροφές

Συνήθισα τόσο πολύ να τον επαινώ για αυτές τις βασικές εργασίες ανατροφής, αλλά έκανε περισσότερο κακό παρά βοήθησε στην πραγματικότητα—και συνειδητοποίησα ότι έπρεπε να σταματήστε να μιλάτε για αυτόν ως πατέρα με τρόπο που τον κατέτασσε ως δευτερεύοντα γονέα. Ναι εγω είμαι ευγνώμων για τους τρόπους με τους οποίους ο σύζυγός μου συνεισφέρει στην ανατροφή του παιδιού μας, αλλά τροφοδοτούσα μια τοξική νοοτροπία που είναι βαθιά ριζωμένη στην κουλτούρα της κοινωνίας μας σχετικά με τους γονικούς ρόλους – που είναι ότι η ανατροφή των μητέρων είναι αναμενόμενος και καλά… για τους μπαμπάδες είναι πολύ προαιρετικός.

Και αυτό είναι μακριά από την αλήθεια.

Χαϊδεύω τον άντρα μου στην πλάτη κάθε φορά έκανε μια βασική γονική εργασία υπονοώντας ότι αυτό που έκανε ήταν εκτός κανόνα ή απροσδόκητο από αυτόν—και του έδινα πολύ περισσότερα εύσημα για τις βασικές απαιτήσεις του να είσαι απλά πατέρας.

Δεν λέω ότι σταμάτησα να τον επαινώ γιατί φοβόμουν ότι θα τονώσει τον εγωισμό του. Ο σύζυγός μου είναι ένας καταπληκτικός πατέρας, και ειλικρινά κάνει πολύ περισσότερα για το παιδί μας από όσα έχω δει άλλους μπαμπάδες γύρω μου να κάνουν για τα δικά τους παιδιά. Γι‘ αυτό του δίνω τις επαίνους του. Εγώ κάνω επαινέστε τον που είναι ενεργός στην ανατροφή των παιδιών, ενώ θα μπορούσε εύκολα να ήταν ο τύπος που χρησιμοποιούσε το γεγονός ότι εργάζεται περισσότερες ώρες ως δικαιολογία για να μην είναι πολύ δραστήριος.

Έχω ακούσει ιστορίες από φίλους που έχουν να κάνουν με τους συντρόφους τους να μην συνεισφέρουν τόσο πολύ, ή να περιμένουν ότι επειδή φέρουν μεγαλύτερη οικονομική ευθύνη δεν θα έπρεπε να είναι τόσο ενεργοί σε απλές εργασίες ανατροφής. Αυτές οι συζητήσεις μου έδωσαν μια βαθύτερη εκτίμηση για τους τρόπους με τους οποίους συνεισφέρει ο σύζυγός μου, αλλά με την πάροδο του χρόνου συνειδητοποίησα ότι η ίση γονική μέριμνα είναι αυτό που πρέπει είναι ο κανόνας.

Γιατί οι μπαμπάδες δεν είναι επιπλέον βοήθεια. Δεν είναι μπέιμπι σίτερ. Είναι γονείς –όπως και εμείς οι μαμάδες.

Η ανατροφή των παιδιών πρέπει να είναι ίση συνεισφορά.

Ενώ η κοινωνία μας προφανώς γνωρίζει ότι χρειάζεται και τα δυο οι γονείς για να κάνουν ένα παιδί, σίγουρα δεν κάνουν έτσι επίσης παίρνει και τα δυο γονείς να μεγαλώσουν ένα. Εξακολουθούμε να υπόκεινται σε στερεότυπα φύλου και παράλογες προσδοκίες από τους ρόλους των γονέων.

Αλλά η δυναμική της οικογένειας και του φύλου έχουν αλλάξει πολύ με τα χρόνια. Πολλοί πατέρες δεν είναι πλέον οι κύριοι τροφοδότες, με ελάχιστο έως καθόλου χρόνο για να συμμετάσχουν και να βοηθήσουν σε πράγματα όπως αθλητικές πρακτικές, προγραμματισμός πάρτι ή γιορτές κατά το μπάνιο. Και πολλές μαμάδες δεν είναι οι κλασικές νοικοκυρές όλα έχουν χρόνο για να ετοιμάσουν τα παιδιά, ασχολούνται με τις δουλειές του σπιτιού και ετοιμάζουν ένα ωραίο, ζεστό δείπνο για να σερβίρουν στο τέλος κάθε μέρας. Γιατί λοιπόν το μεγαλύτερο μέρος των γονεϊκών εργασιών συνεχίζει να μας πέφτει;

Σχετικό: 10 φράσεις για να περιγράψεις τους μπαμπάδες που δεν τους ανάγουν σε μπέιμπι σίτερ

Πολλές μητέρες συνεισφέρουν πολύ περισσότερο οικονομικά στις μέρες μας, αλλά εξακολουθούν να επωμίζονται ένα μεγάλο μέρος του βάρους των γονέων. Στην πραγματικότητα, η Έρευνα για την κατάσταση της μητρότητας του 2022 της Motherly ανέφερε ότι το 47% των εργαζομένων μητέρων που ερωτήθηκαν το 2022 συνεισφέρουν περισσότερο από το ήμισυ του εισοδήματος του νοικοκυριού και το 50% των μητέρων που τροφοδοτούν την οικογένεια εξακολουθούν να χειρίζονται τις περισσότερες από τις δουλειές του σπιτιού.

Χτύπησε ένα κουδούνι για αλλαγή, ακόμα; Αν όχι, δεν είμαι σίγουρος τι θα γίνει.

Κάτω τα χέρια, η ανατροφή των παιδιών πρέπει να είναι ίση συνεισφορά. Αυτό μπορεί να φαίνεται διαφορετικό σε κάθε νοικοκυριό, αλλά έχει να κάνει με το κάθε ζευγάρι να φέρει τα δυνατά του σημεία στο τραπέζι και να μάθει πώς να υποστηρίζει ο ένας τις αδυναμίες του άλλου. Πρόκειται για τη δημιουργία μιας ισορροπίας μεταξύ των εργασιών γονικής μέριμνας, έτσι ώστε να μην χρειάζεται καν να υπάρχουν όροι όπως η «μανία της μαμάς» και η «burnout της μαμάς». Έχετε ακούσει ποτέ για την «οργή του μπαμπά» ή την «εξουθενίωση του μπαμπά»; Σωστά, δεν το πίστευα.

Γιατί λοιπόν εμείς οι μαμάδες θα πρέπει να συνεχίσουμε να υποκείμενουμε στο να αναμένουμε να αναλάβουν τη γονική μέριμνα ενώ οι μπαμπάδες συνεχίζουν να επαινούνται σαν να είναι προαιρετικό για αυτές;

Γι‘ αυτό σταμάτησα να επαινώ τον σύζυγό μου για τις βασικές ανατροφές. Επειδή είναι α πατέρας. Αυτός είναι ανατροφή των παιδιών. Απλούστατο. Ενώ στην πραγματικότητα εργάζεται περισσότερες ώρες από εμένα, δεν απορρίπτει το γεγονός ότι είναι α πατέρας. Αν και αναλαμβάνει μεγαλύτερη οικονομική ευθύνη από εμένα, δεν είναι αυτός αποκλειστική πάροχος — και είναι ακόμη ένα πατέρας.

Και ναι, εξακολουθώ να τείνω να τον ευχαριστήσω όταν είναι στοχαστικός γύρω από το σπίτι, όπως να προμηθεύεται είδη παντοπωλείου για τον μήνα που ήξερε ότι ήταν στη λίστα με τις υποχρεώσεις μου να φροντίσω. Ή για να γλιστρήσω ήσυχα από το κρεβάτι το πρωί όταν ο γιος μας ξυπνάει, δίνοντάς μου μερικές επιπλέον ώρες για να ξεκουραστώ. Είμαι ευγνώμων που αγωνίζεται για ισότιμη ανατροφή των παιδιών σε μια κοινωνία όπου κάποιοι μπαμπάδες κάθονται πίσω και αφήνουν τις μαμάδες να τα κάνουν όλα.

Ποτέ δεν θέλω να σταματήσω να δείχνω την εκτίμησή μου για τους τρόπους με τους οποίους συμβάλλει στην ανατροφή του γιου μας και στη φροντίδα του νοικοκυριού μας, αλλά δεν επαινώ πλέον το έδαφος στο οποίο περπατά σαν να είναι ανώμαλο αυτό που κάνει. Επειδή είναι δεν.

Τα μητρικά μου καθήκοντα δεν απορρίπτονται επειδή είμαι εργαζόμενη μαμά. Δεν με πιάνει ένα χαϊδάκι στην πλάτη που βρίσκω χρόνο μετά από μια κουραστική και κουραστική μέρα για να κάνω μπάνιο στο παιδί μου. Δεν με επαινούν που πρέπει να χάσω μερικές ώρες δουλειάς για να πάω τον γιο μου στο ραντεβού με τον γιατρό. Γιατί λοιπόν ο άντρας μου; Γιατί θα έπρεπε όποιος πατέρα για αυτό το θέμα;

Στο τέλος μιας μέρας, εμείς και τα δυο έχουμε μια κοινή δουλειά να κάνουμε—και αυτό είναι να μεγαλώνουμε το παιδί μας. Ας σταματήσουμε λοιπόν να πιέζουμε την αφήγηση των μπαμπάδων ως δευτερεύοντες γονείς. Ας σταματήσουμε να τους επαινούμε για την εκτέλεση βασικών γονεϊκών εργασιών. Ας υπερασπιστούμε για πιο ισότιμη ανατροφή των γονιών. Μπορούμε να τους εκτιμήσουμε επειδή ήταν μπαμπά, αλλά να μην τους χορτάσουμε επαίνους. Γιατί κάνουν αυτό που κάνουν υποτιθεμένος να κάνεις—και αυτό είναι να είσαι πατέρες.

ΔΗΛΩΣΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ

Η Motherly σχεδίασε και διαχειρίστηκε αυτήν την έρευνα μέσω της λίστας συνδρομητών της Motherly, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των καναλιών συνεργατών, με αποτέλεσμα περισσότερες από 17.000 απαντήσεις δημιουργώντας μια καθαρή, μη σταθμισμένη βάση 10.001 απαντήσεων. Αυτή η αναφορά εστιάζει στη κοόρτη Gen X των 1197 ερωτηθέντων, στη κοόρτη Millennial με 8.558 ερωτηθέντες και σε μια κοόρτη Gen Z με 246 ερωτηθέντες. Η Edge Research στάθμισε τα δεδομένα ώστε να αντικατοπτρίζουν τη φυλετική και εθνική σύνθεση της κοόρτης των γυναικών της χιλιετίας στις ΗΠΑ με βάση τα δεδομένα της απογραφής των ΗΠΑ.