Η απλή συνήθεια που βοήθησε τον περιορισμό μετά το σχολείο να καταρρεύσει

Η απλή συνήθεια που βοήθησε τον περιορισμό μετά το σχολείο να καταρρεύσει

November 12, 2022 0 Von admin
Μητρική Συλλογικότητα

Η κατάρρευση συστήματος συγκράτησης μετά το σχολείο είναι ένα φανταχτερό όνομα για όταν το παιδί σας γυρίζει από το σχολείο και θρυμματίζεται. Είναι γκρινιάρηδες, κουρασμένοι, πεινασμένοι και καταπονημένοι. Και μπορεί να οδηγήσει σε ένα πολύ δυσάρεστο απόγευμα τόσο για εσάς όσο και για εκείνους.

Ακόμη και αφού μάθαμε ότι η άθλια διάθεση του γιου μου στο τέλος της σχολικής ημέρας είχε επίσημο όνομα, τα απογεύματα ήταν ακόμα πολύ δύσκολα. Δεν μπορούσα παρά να κρατήσω τις προσδοκίες μου υψηλές όταν θα έβγαινε από το λεωφορείο για να με συναντήσει, ένα λαμπερό χαμόγελο και θα έσφιγγε το χέρι μου. Αλλά το δεύτερο που μπήκαμε στην πόρτα, η στάση του χαρούμενου παιδιού μου άλλαξε εντελώς. Τίποτα δεν μπορούσε να τον κάνει ευτυχισμένο. Το σνακ ήταν αλμυρό όταν έπρεπε να είναι γλυκό, το νερό δεν είχε αρκετό πάγο, μου είπε ήδη: το σχολείο ήταν ΚΑΛΟ.

Σχετικό: 5 ισχυρές συνήθειες που σε κάνουν πιο ήρεμο γονιό

Όσο περνούσαν οι μέρες, η υπομονή μου άρχισε να φθείρεται ακόμα πιο πολύ. Προσπάθησα απεγνωσμένα να είμαι η ήρεμη και γαλήνια μαμά που χρειαζόταν, αλλά κάθε μέρα ένιωθα σαν ένα παιχνίδι δοκιμής και λάθους – ποια ήταν η μαγική συνταγή που θα παρείχε ένα γαλήνιο απόγευμα στον γιο μου; Ένα μεγαλύτερο σνακ; Περισσότερο νερό? Λιγότερες ερωτήσεις; Δεν μπορούσαμε να το κάνουμε σωστά.

Τότε μια μέρα, νιώθοντας εξοργισμένη, απλώς κάθισα μαζί του. Μπήκαμε μέσα, του έδωσα μια μεγάλη αγκαλιά, ένα μεγάλο σνακ και μετά… σιωπή. Καθίσαμε μαζί στο τραπέζι ενώ εκείνος έτρωγε, κανένας από τους δύο δεν είπε λέξη. Και ήταν ήρεμος και ικανοποιημένος. Και εγώ το ίδιο. Όταν τελείωσε το φαγητό, μου χάρισε ένα γνήσιο χαμόγελο και προχωρήσαμε στο επόμενο μέρος της ημέρας. Και αυτό ήταν.

Δεν ρώτησα πώς ήταν το γυμναστήριο ή αν κάτι τον έκανε να γελάσει στο σχολείο. Δεν ρώτησα αν έπαιρνε γάλα σοκολάτας ή λευκό γάλα στο μεσημεριανό γεύμα ή αν απουσίαζε κανείς. Ενώ ακόμα ήθελα να μάθω όλες τις απαντήσεις, συνειδητοποίησα ότι αυτές οι ερωτήσεις μετά το σχολείο ήταν για μένα, όχι για εκείνον. Αυτό που χρειαζόταν αυτή τη στιγμή ήταν η παρουσία μου, όχι η κουβέντα μου. Χρειαζόταν απλά να είμαι κοντά του, να κάθομαι μαζί του και τίποτα άλλο. Έπρεπε να δεχτώ ότι αυτό μπορεί να σημαίνει ότι δεν έλαβα απαντήσεις τότε ή ίσως και καθόλου.

Σχετικά: 30+ δραστηριότητες που μπορούν να κάνουν τα παιδιά σας αντί για εργασία

Μου ήρθε στο μυαλό ότι είχα ζωγραφίσει αυτή την εικόνα για το πώς θα έπρεπε να είναι τα μετασχολικά μας απογεύματα—μια ιδιαίτερη ώρα συζήτησης, ανταλλαγής και σύνδεσης. Ένιωσα πίεση να ζητήσω λεπτομέρειες για την ημέρα του, ώστε να αισθανθεί ότι τον αγαπούσαν αρκετά και να ήξερα πόσο μου έλειπε. Φυσικά, ήμουν περίεργος για το τι συνέβη στο σχολείο, επειδή το „ήταν καλό“ δεν με έκοψε αρκετά. Αλλά μόλις μπόρεσα να εγκαταλείψω τις προσδοκίες μου, μπόρεσα να αναγνωρίσω ότι αυτό που χρειαζόταν ήταν απλώς να είναι με τον γιο μου. Το να καθίσουμε μαζί ήταν αρκετό. Ένιωθε ακόμα ότι τον αγαπούσαν και ακόμα ήξερε ότι μου έλειπε. Εκτίμησε εκείνη τη στιγμή της σύνδεσης. Απλώς φαινόταν διαφορετικό και ακουγόταν πιο ήσυχο από όσο περίμενα.

Αλλά μόλις μπόρεσα να εγκαταλείψω τις προσδοκίες μου, μπόρεσα να αναγνωρίσω ότι απλά το να είναι με τον γιο μου ήταν αυτό που χρειαζόταν

Τώρα, αυτή είναι η ρουτίνα μας – είναι η μαγική μας συνταγή. Είναι αυτό που μας κρατά ήρεμους και συνδεδεμένους με τον δικό μας μοναδικό τρόπο. Δεν φοβάμαι πια τα απογεύματα. Ξέρω ότι δίνω στον γιο μου ό,τι χρειάζεται, και αντ‘ αυτού απολαμβάνω τη σιωπή.

Αυτή η ιστορία είναι ένα μέρος του Το δίκτυο συνεργατών Motherly Collective όπου παρουσιάζουμε τις ιστορίες, τις εμπειρίες και τις συμβουλές από επωνυμίες, συγγραφείς και ειδικούς που θέλουν να μοιραστούν την άποψή τους με την κοινότητά μας. Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει μια μοναδική ιστορία μητρότητας και ότι το ταξίδι κάθε μητέρας είναι μοναδικό. Ενισχύοντας την εμπειρία της κάθε μητέρας και προσφέροντας περιεχόμενο με γνώμονα τους ειδικούς, μπορούμε να υποστηρίξουμε, να ενημερώσουμε και να εμπνεύσουμε ο ένας τον άλλον σε αυτό το απίστευτο ταξίδι. Εάν ενδιαφέρεστε να συνεισφέρετε στο The Motherly Collective, παρακαλώ Κάντε κλικ ΕΔΩ.